martes, 10 de febrero de 2009

Dissenyant amb la llum, per a la salut, el benestar i la bellesa


L'arquitecte Christopher Day explora la relació entre la nostra salut i benestar i la llum natural, oferint idees sobre com podem utilitzar aquest enteniment per a dissenyar ambients positius.
Per Cristopher Day, arquitecte antroposofo

Per als físics, la llum és alguna cosa senzillament física, algo que es pot mesurar de forma precisa. Per als biòlegs, es tracta d'alguna cosa essencial per a la vida i per als psicòlegs és una gran influència en l'estat d'ànim, que té conseqüents implicacions en la salut. La llum juga un paper important en la nostra salut.

LA LLUM I EL NOSTRE ALIMENT INTERIOR
Fisiològicament la llum solar accelera l'eliminació de toxines (1). És vital per a l'assimilació de calci, la producció de vitamina D i els processos del fetge (2). El nostre cos també té òrgans regulats per hormones (glàndula pituitaria, glàndula pineal i hipotàlem) que s'alimenten, almenys en part, per la llum. Entre les conseqüències hormonals de la llum inadequada s'inclou la depressió.
S'estima que el Desordre Afectiu Estacional (SAD, Seasonal Affective Disorder) afecta d'un 5 a un 10% de la població de Gran Bretanya, arribant a associar-se la llum inadequada als suïcidis. El “Pessimisme” s'associa tant a la llum com a l'estat d'ànim. La durada, la claredat, l'espectre i l'adreça de la llum són importants, però de forma més especial ho és la vida... Pensi en l'ambient que proporciona una vela a una habitació i després imagini una llum elèctrica al mateix nivell.

LA LLUM DEL DIA I L’ÀNIMA
Igual que la llum del dia afecta els estats d’ànim, està també lligada a l’ànima d’un lloc i a la gent que viu en ell. I no és de sorprendre, ja que la llum ens afecta de forma fisiològica i psicològica. De fet, la llum del dia està contínuament canviant les seves qualitats adaptant-se als ritmes de la naturalesa, connectant-nos amb el pas del temps i les energies de la vida. Podem trobar-nos afeblits si les seves qualitats es troben a faltar. No solament fertilitza la vida en la naturalesa, de la qual nosaltres depenem, però també els nostres estats d’ànim i les característiques naturals. Així que té una influència sobre la salut tant social com física i psicològica. La llum del sol té efectes ràdio-físics, fotoquímics, biològics i psicològics. No podem sobreviure si n’hi ha massa, però sense ella el planeta moriria. La llum complementa el físic, amb l’energia que dóna la vida, la influència en l’estat d’ànim i la inspiració en l’ànima. Suficients raons (deixant a part les esotèriques i espirituals) perquè les civilitzacions antigues dotessin al sol dels poders d’un Déu. La llum del dia és una mica més que informació visual, dóna ànima al color i és, al cap i a la fi, vida. És per això que és tan important per a la vida.
Veure tot l'article

No hay comentarios: